Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak to z chlebem było...Żniwa znane z opowiadań dziadków, zapach pieczonego chleba w Białkowie [DUŻO ZDJĘĆ]

Renata Hryniewicz
Żniwa jak sprzed lat
Żniwa jak sprzed lat Agnieszka Nowak/ UG Cybinka
Już po raz dziesiąty Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa dało żywą lekcję historii.

Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa znów pokazało młodszemu pokoleniu, to co znają z opowiadań dziadków czyli: jak kiedyś wyglądały żniwa, ile trzeba się napracować, żeby powstał chleb.
Podczas imprezy „ Od ziarenka do bochenka” można było zobaczyć tradycyjne metody zbioru przy pomocy sierpa i kosy, obserwować młócenie cepem i mielenie zboża na żarnach, a także spróbować świeżo wypieczonego chleba.
- Świetna impreza. Wspaniale pokazana tradycja przekazanie dobrych wzorców. Zawsze będziemy wspierać tak działające stowarzyszenie - mówi GL burmistrz Marek Kołodziejczyk.
Białków i Cybinka dzięki tej imprezie znane są w całym województwie. - Przyjeżdża do nas na imprezę mnóstwo ludzi. Dużo gości jest zza granicy, którzy chcą zobaczyć jak odbywały się kiedyś prace w polu. Od ziarenka do bochenka - tak pokazana jest sztuka powstawania chleba, który z tych ziaren jest przepyszny - dodaje burmistrz.
Impreza na stałe wpisała się w kalendarz imprez gminnych.
Organizatorami imprezy było Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa, sołtys Białkowa, burmistrz Cybinki i dyrektor ośrodka kultury w Cybince.

Zobacz jak impreza wyglądała rok temu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sulecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto