W skrócie
Karmel powstał w chwili, gdy jakiś pierwszy kulinarny geniusz postanowił podgrzać cukier i zobaczyć, co się stanie. Okazało się, że cukier zmienia kolor na złotobrązowy, lekko się roztapia i tworzy przepyszną, słodką masę. Od tego czasu znalazł wiele zastosowań w kuchni, ale najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju ciast i deserów. Dorośli, którzy w czasach PRL (i braku słodyczy w sklepach) byli dziećmi z pewnością pamiętają, jak mamy i babcie przygotowywały z cukru najprostsze i prawdopodobnie najsmaczniejsze karmelki.
Jak zrobić karmel? Dwie proste metody
Pierwszy sposób na zrobienie karmelu to po prostu wrzucenie cukru na patelnię i podgrzewanie do momentu, aż zrobi się brązowozłoty. W tym momencie trzeba szybko zdjąć masę z ognia, bo zrobi się gorzka.
Jest też pewniejszy sposób. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki wody i w niej rozpuszczamy cukier. Karmel tworzy się trochę dłużej, ale już tak łatwo się nie przypali.
Czy karmel i kajmak to to samo?
Nie do końca, choć można powiedzieć, że kajmak powstaje na bazie karmelu. Kajmak to nic innego masa, która powstaje na bazie cukru, masła i schłodzonego mleka, które następnie jest podgrzewane. Mamy tu więc więcej składników niż w samym karmelu, a całość jest bardziej mleczna i kremowa.
Karmel – przepisy na najlepsze słodkości
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z karmelu, to polecam zestawienie prostych deserów, które przygotujesz w domu w kilka chwil. W naszej galerii znajdziesz przepisy na:
Karmelizowane orzechy - przepis na domowe słodycze do chrupania
Pachnący słony karmel i chrupiące, aromatyczne orzeszki smakują razem wyśmienicie. Możesz podjadać je do filmu lub podać na imprezę i spotkanie z bliskimi. Sprawdź, jakie są dobre. Z tego przepisu dowiesz się także, jak zrobić słony karmel.
Karmelki kokosowe - przepis na najlepsze domowe cukierki
To delikatne kuleczki z karmelu i wiórków kokosowych, które są tak pyszne, że wprost rozpływają się w ustach. Smakują podobnie jak popularne krówki. Karmelki są miękkie i lekko ciągnące. Po prostu palce lizać! Wypróbuj przepis na słodkie kuleczki i zobacz film, jak je zrobić.
Karmelowe szyszki - słynny deser z PRL
W czasach PRL były prawdziwym hitem. Warto wrócić do tych smakołyków i przygotować je na weekend. Są idealnie karmelowe, słodkie i bardzo proste do przygotowania. Taki deser sprawi radość każdemu. Wypróbuj przepis na szyszki z ryżu preparowanego.
Domowy sos karmelowy do kawy - przepis na domowy syrop
Domowy sos karmelowy jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast i deserów. Wiemy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Zobacz, jak powstaje smaczny karmel.
Tarta Tatin - przepis na pyszną tartę z jabłkami
To rodzaj popularnej francuskiej tarty z jabłkami. Smakuje przepysznie i kusząco pachnie karmelem. Mam dla ciebie prosty przepis na ten smakołyk. Zrobisz i upieczesz całość na jednej patelni. Gwarantuję, że smak tego ciasta cię zachwyci. Przekonaj się i wypróbuj przepis na Tartę Tatin, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?