Sulęcińska jadłodzielnia już działa i... całkiem dobrze się sprawdza
Jadłodzielnia to zaledwie niewielka lodówka i szafeczka w kruchcie tak zwanego małego kościółka w Sulęcinie, czyli Kościoła Świętego Henryka. Jednak to wystarczy, by pomóc głodnym, a także by nie marnować żywności. Miejsce powstało z inicjatywy Celowego Związku Gmin CZG-12 i przy pomocy księdza proboszcza Sławomira Przychodnego, Parafii Rzymskokatolickiej pw. św. Henryka w Sulęcinie. Jak zapewnia ksiądz proboszcz, jedzenie, które jest dostarczane, szybko znika.
- To miejsce, które służy każdemu. Dementujemy głosy, że jadłodzielnia służy tylko potrzebującym. Inicjatywa ma na celu głównie ratowanie żywności, częstować się nią może każdy, kto ma na to ochotę - mówi Katarzyna Radej z Działu Komunikacji Ekologicznej CZG-12.
Czytaj też: Spleśniała śmietana, zjełczałe wędliny. Jak długo można przechowywać produkty w lodówce?
Jadłodzielnia jest otwarta przez cały tydzień od godziny 7.30 do 19.30. Można tam przynieść nadmiar żywności, a także zupełnie za darmo się nią poczęstować.
Zachęcamy nie tylko do zostawiania żywności, ale też do jej zabierania. Możemy na przykład coś zostawić, a w zamian zabrać coś innego, żeby produkty się nie marnowały
- dodaje Radej.
Zamiast wyrzucać, można się podzielić
Produkty, które można przynosić do jadłodzielni to:
- takie, które samemu można zjeść,
- te, które przekroczyły datę "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia opisanego poprzez "należy spożyć do";
- produkty zapakowane,
- wyroby własne, jednak szczelnie zapakowane, z opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery, jogurty, twarogi.
Czytaj też: Zatrucia pokarmowe - 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia
Nie należy przynosić do jadłodzielni:
- surowego mięsa,
- produktów z mleka niepasteryzowanego,
- potraw zawierających surowe jaja, np. domowych majonezów,
- produktów napoczętych,
- produktów, które wymagają warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką dłużej niż pół godziny,
- produktów, które przekroczyły terin przydatności do spożycia "należy spożyć do",
- produktów ze znakami zepsucia,
- produktów, które miały kontakt z odpadami,
- alkoholu.
Zobacz: Jak przechowywać żywność, by dłużej była świeża?
Jadłodzielnia informuje, że według Raportu Federacji Polskich Banków Żywności 2019, Polska zajmuje piąte miejsce w Europie pod względem marnowania żywności, a 42 procent Polaków wyrzuca produkty spożywcze.
CZG-12 zachęca do opieki nad jadłodzielnią. Poszukiwani są wolontariusze, którzy mogliby czasem zajrzeć do punktu, skontrolować żywność, a także umyć lodówkę. Chętne osoby proszone są o kontakt z CZG-12.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?