Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Otwarto pierwszą jadłodzielnię w Sulęcinie. Można być eko, a jednocześnie komuś pomóc

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do jadłodzielni można nie tylko przynosić żywność, ale także ją stamtąd za darmo wziąć.
Do jadłodzielni można nie tylko przynosić żywność, ale także ją stamtąd za darmo wziąć. Jadłodzielnia Sulęcin - Facebook
Przy Kościele Świętego Henryka w Sulęcinie, czyli tak zwanym małym kościółku, otwarto jadłodzielnię. Można zostawić tam jedzenie, a także się nim częstować. Bo to inicjatywa nie tylko dla potrzebujących.

Sulęcińska jadłodzielnia już działa i... całkiem dobrze się sprawdza

Jadłodzielnia to zaledwie niewielka lodówka i szafeczka w kruchcie tak zwanego małego kościółka w Sulęcinie, czyli Kościoła Świętego Henryka. Jednak to wystarczy, by pomóc głodnym, a także by nie marnować żywności. Miejsce powstało z inicjatywy Celowego Związku Gmin CZG-12 i przy pomocy księdza proboszcza Sławomira Przychodnego, Parafii Rzymskokatolickiej pw. św. Henryka w Sulęcinie. Jak zapewnia ksiądz proboszcz, jedzenie, które jest dostarczane, szybko znika.

- To miejsce, które służy każdemu. Dementujemy głosy, że jadłodzielnia służy tylko potrzebującym. Inicjatywa ma na celu głównie ratowanie żywności, częstować się nią może każdy, kto ma na to ochotę - mówi Katarzyna Radej z Działu Komunikacji Ekologicznej CZG-12.

Czytaj też: Spleśniała śmietana, zjełczałe wędliny. Jak długo można przechowywać produkty w lodówce?

Jadłodzielnia jest otwarta przez cały tydzień od godziny 7.30 do 19.30. Można tam przynieść nadmiar żywności, a także zupełnie za darmo się nią poczęstować.

Zachęcamy nie tylko do zostawiania żywności, ale też do jej zabierania. Możemy na przykład coś zostawić, a w zamian zabrać coś innego, żeby produkty się nie marnowały

- dodaje Radej.

Zamiast wyrzucać, można się podzielić

Produkty, które można przynosić do jadłodzielni to:

  • takie, które samemu można zjeść,
  • te, które przekroczyły datę "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia opisanego poprzez "należy spożyć do";
  • produkty zapakowane,
  • wyroby własne, jednak szczelnie zapakowane, z opisem potrawy i datą przygotowania,
  • sery, jogurty, twarogi.

Czytaj też: Zatrucia pokarmowe - 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia

Nie należy przynosić do jadłodzielni:

  • surowego mięsa,
  • produktów z mleka niepasteryzowanego,
  • potraw zawierających surowe jaja, np. domowych majonezów,
  • produktów napoczętych,
  • produktów, które wymagają warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką dłużej niż pół godziny,
  • produktów, które przekroczyły terin przydatności do spożycia "należy spożyć do",
  • produktów ze znakami zepsucia,
  • produktów, które miały kontakt z odpadami,
  • alkoholu.

Zobacz: Jak przechowywać żywność, by dłużej była świeża?

Jadłodzielnia informuje, że według Raportu Federacji Polskich Banków Żywności 2019, Polska zajmuje piąte miejsce w Europie pod względem marnowania żywności, a 42 procent Polaków wyrzuca produkty spożywcze.

CZG-12 zachęca do opieki nad jadłodzielnią. Poszukiwani są wolontariusze, którzy mogliby czasem zajrzeć do punktu, skontrolować żywność, a także umyć lodówkę. Chętne osoby proszone są o kontakt z CZG-12.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na sulecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto