Lubuskie smakuje winem! Nic dziwnego, bowiem właśnie tutaj już w XIII wieku pojawiły się pierwsze nasadzenia winorośli. By przypomnieć nam o historii i tożsamości Ziemi Lubuskiej, we wsi Zabór powstała winnica samorządowa, której bijącym sercem jest Lubuskie Centrum Winiarstwa. W tym wyjątkowym miejscu znajdziemy coś i dla duszy, i dla ciała. W sali konferencyjnej Lubuskiego Centrum Winiarstwa weźmiemy udział w warsztatach winiarskich, sommelierskich lub kulinarnych. Możemy także wstąpić do hali pokazowej, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina.
Lubuskie Centrum Winiarstwa to także wymarzony teren na przechadzkę wśród bujnych winnic i delikatnych wzniesień. Warto tu zajrzeć, by z podziwem móc westchnąć i przekonać się na własne oczy, że tuż obok nas znajduje się… Toskania. Nasza polska, ale jakże urokliwa i podobna do tej włoskiej. Właśnie w tej malowniczej scenerii Tomasz Kolecki rozmawia z sommelierem Marcinem Krzystolikiem. A rozmowa, którą nasi eksperci prowadzą nad talerzem chleba z Gospodarstwa Naturalnego Malinówka oraz znakomitymi „Olejami Lubuskimi” z Gospodarstwa Rolnego Piotra Marciniaka, jest dziś niezwykle ciekawa. Zastanawialiście się bowiem, czy wino może być wege? Jeśli tak, jak wygląda jego produkcja? Między innymi na takie pytania odnajdziecie odpowiedź w dzisiejszym odcinku „O winie słów kilka”.
Zapraszamy do obejrzenia filmu!
Partnerami cyklu jest Urząd Miasta Zielona Góra oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
*W materiale ulokowano produkty regionalne - chleby od Gospodarstwa Naturalnego Malinówka oraz Oleje Lubuskie
OBEJRZYJ TAKŻE ODCINEK 2: WINO DLA PRZYJACIÓŁ
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?