MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

Wielki Koncert Gospel na Skałce. Zaśpiewało ponad 100 osób

NOWE
Wielki Koncert Gospel na Skałce. Zaśpiewało ponad 100 osób

Tłumy uczestników na Miejskim Dniu Dziecka w Sandomierzu [ZDJĘCIA]

Tłumy uczestników na Miejskim Dniu Dziecka w Sandomierzu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Sam wytypował liczby i wygrał fortunę. Ten gracz miał niebywałe szczęście!

Sam wytypował liczby i wygrał fortunę. Ten gracz miał niebywałe szczęście!

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Kolejny dzień z burzami w Lubuskiem. Są ostrzeżenia przed niebezpieczną pogodą

Kolejny dzień z burzami w Lubuskiem. Są ostrzeżenia przed niebezpieczną pogodą