Dla niektórych wino może uchodzić za trunek wymagający. Poprawna temperatura, w jakiej powinno być serwowane wino, odpowiedni dobór kieliszków do konkretnego rodzaju gronowego trunku i jeszcze właściwy dobór potrawy, której smak będzie harmonizować ze smakiem i aromatem wina. Trzeba przyznać, że o winnym savoir-vivre można pisać opasłe książki! Ba! Na temat gronowych trunków i ich poprawnego podawania już powstało mnóstwo fachowych opracowań. Jeśli jednak nie macie czasu na wertowanie specjalistycznych książek z tego zakresu, zapraszamy do obejrzenia czwartego odcinka z serii „O winie słów kilka”, który wpisuje się w większy projekt realizowany przez „Gazetę Lubuską” – „Przedłużamy Winobranie 2020!”
W dzisiejszej odsłonie naszego winnego serialu, Tomasz Kolecki, Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, rozmawia z Aleksandrą Jeż, która w przystępny sposób opowiada o tym, jak poprawnie serwować poszczególny rodzaj gronowego trunku.
Dodajmy, że obok wina, w dzisiejszym odcinku królują także wyśmienite specjały: musztarda miodowa z dyni z Pasieki Wędrownej Debora oraz kiełbasa palcówka z dzika z Gościńca u Deców.
Zapraszamy do obejrzenia filmu!
Partnerami cyklu jest Urząd Miasta Zielona Góra oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
*W materiale ulokowano produkty regionalne - Miodową musztardę z dyni Pasieki Wędrownej Debora i kiełbasę palcówkę z dzika z Gościńca u Deców
OBEJRZYJ TAKŻE ODCINEK 3: CZY WINO JEST WEGE?
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?